HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

18század (1) 19század (9) 200x (18) 201x (34) 30as évek (1) 50es évek (4) 60as évek (1) 70es évek (2) 80as évek (14) 90es évek (11) a város (14) barokk (3) belső (1) bicikli (4) chartier corbasson (2) christian de portzamparc (5) claude constantini (2) csoportkép2011 (4) diákszálló (2) dili (10) ecdm (2) edouard françois (4) együttműködés (6) eiffel (5) élményeink (9) emlékmű (3) építészet (3) esemény (2) étterem (2) film (20) fotó (3) gasztro (1) gótika (4) grands travaux (11) haussmann (3) herzog demeuron (2) híd (2) hotel (2) ideiglenes (1) infrastruktúra (3) ipari (4) iroda (8) irodalom (4) iskola (4) jakob macfarlane (2) játszótér (2) jean nouvel (7) képzőművészet (4) kereskedelem (3) kiállítás (5) kikapcsolódás (1) klasszicizmus (2) közlekedés (13) köztér (15) kritika (1) kulturális (21) lakóház (35) lan architecture (1) la defense (11) la villette (5) le corbusier (12) louvre (4) magyar kapcs (3) mivagyunk (4) modernizmus (16) montmartre (2) múzeum (9) nempárizs (6) ókor (3) olvasnivalók (2) párizs 2011 (14) park (10) posztmodern (6) rejtvény (3) reneszánsz (1) renzo piano (2) revitalizáció (6) richard rogers (1) sport (4) szajnapart (1) szakrális (12) szerkezet (1) színház (1) tárgykultúra (2) térképek (3) terv (9) tipográfia (1) torony (4) történet (7) tudomány (1) újkor (3) utazás szállás (3) utca (1) útifüzet (1) utópia (1) városterv (10) videó (5) világkiállítás (4) víz (1) zaha hadid (2) zene (14) zöld (13) Címkefelhő

A felkészülésfesztivál indul! - KEDD, 14:00

2011.04.18. 14:30 gBal

Tisztelt Mindannyiójuk!

A jövő elkezdődött - szeretném ha a szervezés, ha a kirándulás egészének kialakítása minél inkább közös munka - s majd közös öröm lenne. Felsorolok pár olyan (jobbára netes) forrást, amiknek neki kéne esni és belőlük célpontokat, élményeket gyűjteni. Rá lehet repülni az alantiakra egyesével de kettesével is, a lényeg hogy minél gazdagabb legyen az étlapunk. Tehát:

 • Benkő Melinda (V. E.)
  - Franciaország nagy ismerője, szívesen fogadja ha érdeklődünk, azt kérte hogy azért ne tízen és ne tízszer egymás után, ha lehet...
 • Galinsky.com > Párizs << friss!
  - ez is kortárs építészet, angolul.
 • építészfórum >> Párizs << friss!
  - cikkek - magyarul...
 • Pavillon de l'Arsenal << friss!
  - kortárs építészeti kiállítás, ingyenes;
 • BING légifotó
  - azaz Párizs 3D-ben.
 • ArchDaily.com (M. E.)
  - kortárs építészet, ahogy azt tudjuk jól - a címre kattintva a Párizs címkével ellátott épületek jönnek be.
 • Landezine.com (M. Zs.)
  - tájépítészet, sajnos nem túl sok van a témánkban (France címkével);
 • Wikimapia > Paris - nem nyert....
  - A wikipédiához hasonlatos térkép - hosszas böngészések terepe lehet.
 • Spotted By Locals (K. B.)
  - Párizs - a helyiek szemével: helyek, kocsmák, bolhapiacok: a hétköznapok Párizsa, térképpel.
 • Mimoa.eu (B. P. P.)
  - kortárs éppítészeti kalauz, a használók által feltöltve.
 • Wikiarquitectura / Párizs (V. Á.)
  - egyelőre 19 elemmel (angolul).
 • LeCool (L. D.)
  - nem pontosan ismerem, de regisztrálni kell és franciául van.

Nyomtatott sajtó, könyvek: a tanszéki és egyetemi könyvtárból, ehhez is érdemes Melinda segítségét kérni (némely magazinnak a tartalomjegyzéke legalább elérhető a neten érdemes előböngészést tartani):

 • Detail: az utóbbi évek számai;
 • Architectural Review: az utóbbi évek számai;
 • Techniques &Architecture: az utóbbi évek számai; (L. D. önként)
 • Barokk, Szentkirályi Zoltán (tankönyv) (V. Á.?...)
 • Párizs guide?
 • ???.....

"Cikkek", fordítások:

Ez később pontosodni fog, de már most érdemes a feltalált anyagok kezelésének mikéntjére gondolni. A korábbi évek tapasztalatai alapján a javaslatom:

 • a cikkek "fordítása" a legtöbb esetben elegendő ha egy összeszedett pár bekezdéses összefoglaló. Legyen benne a lényeg - fogjunk neki a majdani végfelhasználó szemüvegével. Írjuk-másoljuk ki a pontos forrást, bármikori későbbi felhasználásra (és a korrekt hivatkozásra is) gondolva!
 • Az épületek adatai: szerepeljen mindig a tervező, az évszám, a pontos helyszín (utca-házszám). Ha olyan az épület, akkor szerepeljen a nyitvatartás, a látogatás lehetőségei, a ház honlapja, a megközelíthetőség (ha ezek kinyomozhatóak).
 • Nagyon fontos hogy mindenhez legyen kép, több is, minél részletesebben megismerhetően - és rajzok! A honlap hasábszélessége alapból 480 pixel, ennél nagyobb csak ha direkt szükség van rá. Honlapos hivatkozásoknál könnyű a képeket átvenni, nyomtatott sajtóból persze szkennelni kell.

 

További feladatok:

 • honlapfejléc, mint említettem korábban. Szabad a pálya! 750 x 163 pixel. (V. E. felelős tervező + K. B. szakértő + L. D. színtanácsadó)
 • bármi egyéb
 • ....

Ismétlem: csak tőlünk függ, mit fogunk látni, essünk (de főleg essetek) neki! Várom a visszajelzéseket - illetve ezügyben a héten szeretnék még egy találkozást.

2011.04.17. 19:59

járulékos:

2 komment

Címkék: együttműködés

A bejegyzés trackback címe:

http://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr402834343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gBal · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.04.19. 15:52:38

fiatalok - beírtam a neveket a lista egyes helyeire, köszönettel - szó volt még korábban a múzeumnyitvatartások illetve a belvárosi közlekedés ("PKV") kinyomozásáról, de nem emlékszem már ki vállalkozott ezekre.

Hajrá MI.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.04.20. 08:05:47

A LECOOL-ról:

"A le cool egy hetente megjelenő, ingyenes magazin, amely válogatott kulturális eseményeket és szabadidő programokat sorakoztat fel. Csak olyan dolgokra hívja fel a figyelmedet, amiket semmiképpen nem szabad kihagynod. Ügyelünk arra, hogy a legjobb kiállításokról, koncertekről, és DJk-ről kapj hírt. Emellett, a le cool hasznos segédlet a város rejtett bárjainak, kávézóinak, éttermeinek, üzleteinek és egyéb helyeknek megismerésére. Minden, a magazinban és a weben említett helyszínt, programot, és eseményt önszántunkból ajánlunk, megjelenésükért pénzt soha nem fogadunk el. A le cool minden csütörtökön dél körül egy grafikus hírlevél formájában érkezik meg hozzád. A web naponta frissül, hogy színesebbé és élménydúsabbá varázsolja napjaidat."

budapest.lecool.com/budapest/hu/page/rolunk

Azaz inkább egy programajánló - esetleg érdemes a Budapesti verziót nézegetni, hogy ÉRDEMES-e a Párizst nézegetni.