HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

La Villette park

2011.04.21. 10:00 gBal

La ViletteBernard Tschumi, 1982-90
Porte de la Villette, avenue Jean-Jaurès, Párizs,

A Párizs legnagyobb parkjára kiírt tervpályázatot Bernard Tschumi nyerte 1982-ben. A La Villette park egy korábbi húspiac és vágóhíd területének fejlesztésével jött létre.


>> a térképünkön itt.

légifotó - klikk a képre!

emelt szintű, ferde tartókra függesztett járda, sétaútTschumi javaslata az "eseményterekkel" foglalkozó elméleti munkáihoz kapcsolódóan ebben a határozottan városi parkban számos absztrakt, program nélküli struktúra, "follie" elhelyezése volt. Az élénkvörös objektumok a tervezői szándék szerint a parkhoz kötődő számos eseménynek vagy csoportnak kínálnának teret (ez sokszor meg is történik, néha viszont nem, illetve nem mindig úgy, ahogy azt az alkotók elképzelték).

 A terv a park hagyományos, nyitott zöld területként való értelmezését kérdőjelezi meg. Bár sok a füves terület, a La Villette azt juttatja világosan kifejezésre, hogy mesterséges alkotás, hogy emberi kéz tervezte. Az alapszerkesztés számos tematikus kertet foglal magába, felfedezésekre csábító, illetve a természeti és emberalkotta világ váratlan találkozásait ígérő helyekkel.

az egyik 'folie'

Jay Berman, 1999 (www.galinsky.com)

az egyik sétautat hullámzó fémtető fedi

a hullámtető alatt - a tartószerkezet a tető felett

“Tschumi az egész területre egy 120 m csomópont-távolságú négyzethálót fektetett le - lehetőleg kikerülve vele az adottságként tudomásul veendő nagy épületeket -, a háló csomópontjaiba pedig mindenüvé lepöttyentett egy-egy vérvörösre festett és sokszor az abszurditásig menően bizarr acélszerkezetű pavilont. Ezek jó részének funkciója is lett; volt közöttük fürdő, mozi, étterem, kondicionáló klub, zenei, tudományos vagy informatikai szórakozóhely, stb.

malom????....

A vérvörös neokonstruktivista acélfurcsaságok azonban egyébként a funkcionalizmus kicsúfolására jöttek létre: levegőbe vezető lépcsők, amelyek végéről pl. csak a semmibe lehet pottyanni, és hasonló neodadaista gegek. A területre Tschumi ráfektetett egy szeszélyesen kanyargó sétautat, amelyen haladva a látogató az összes pavilont érinti.

több struktúra egymáson: a meglévő objektumok adottsága (csarnok, út, csatorna), a négyzetháló szigora, a sétautak szeszélyes girbegurbasága...

Jencks jegyezte meg, hogy - madártávlatból - a piros pontok, a kék színű csatorna egyenese és a girbegurba út görbéje Kandinszkij és Klee bizonyos képeinek esztétikumát idézik. A pavilonok méregzöld gyepre ültetett vérvörös és bizarr acélarchitektúrája a sztálinizmus által felszámolt orosz konstruktivista építészeti avantgardot - elsősorban Csernikov formai kombinatorikáját - idézi, Tschumi által nem csak bevallottan, hanem szinte provokatív módon hangoztatva.

rajzok - pavilonok - butáskodások

A kanyargó sétaúton gyalog vagy a turisták rendelkezésére álló panoráma mikrobuszokon vagy függővasút-kabinokban haladva a szemlélő - az állandóan változó szögből látott meghökkentően változatos formák hatására - hamarosan vizuális extázisba kerül.”

(Kunszt György - Klein Rudolf : Peter Eisenman - A dekonstruktivizmustól a foldingig)

robbanás - vizuális extázis?

Tshumi egyik expresszív rajza

Tshumi másik expresszív rajza

variációk

talán étterem

egy kis fotó-játék, butáskodás a 'butaságokkal'

* * *

October 6th, 2006

1 komment

Címkék: park köztér 80as évek la villette grands travaux

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr502841963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2011.07.08. 17:18:28

A park harmadik a "Világ legrosszabb parkjai" listán (Project For Public Spaces honlap). Második a Parc Citroen. :-).

www.pps.org/great_public_spaces//one?public_place_id=369

"miért nem működik:

A Parc de la Villette esettanulmány arra, hogyan NEM szabad parkot tervezni. Az emberi használat mintha a legutolsó lett volna a szempontok között a tervező Bernard Tschuminak. Az eredmény: abszurd szobrok uralta unalmas táj, játékos, ám rossz léptékű pavilonokkal. elemekkel. Ahogy az újdonság varázsa elmúlik, kevés dolog fogja meg az odalátogató érdeklődését, bár a csatlakozó programok nyilván csökkentik valamennyire az embertelen környezet hatását."