HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Eden Bio (2008)

2011.04.26. 10:00 gBal

eden-bio-by-edouard-francois-22.jpgÉdouard François
7700 m2, Paris, Vignoles;

100 szociális lakás - a hauszmanni rend helyett egy kis öntörvény. Az alábbiakban Édouard François saját írása (részlet) következik az építészfórumról:

>> a térképünkön itt.

A háztömb nem az haussmanni Párizs elegáns bulvárjai között fekszik, mint a Fouquet's Barricre, amit ugyanebben az időben terveztem, hanem egy gyönyörű és népszerű környéken. A tömböt pár méter széles, keskeny sikátorok szelik át. Ezek a valaha volt faubourgnak és gyümölcsöseinek maradványai. A környező építészet alacsony beépítésű, kis darabkákból áll össze, kis töredékekből, amelyek nagyon kedvesek. Olyan élhető építészet, amit sohasem terveztek. A program száz új szociális lakást, műtermeket, egy új közösségi termet és egy kis felújított éttermet tartalmaz. Különleges építészet egy különleges környékre…

eden-bio-by-edouard-francois-2-02-vue-densemble-implentat.jpg

Szeretem a különböző magasságú házakkal, foghíjakkal tagolt utcát. Ezek a hiányok arra indítanak, hogy felfedezzük a tömb belsejét, mely tele van házikókkal és nyúlketrecekkel. Nem az én dolgom, hogy leromboljam a városi bolhapiacoknak ezeket a sorait. Nem akarok semmit az utcavonalra építeni.

eden-bio-by-edouard-francois-2-4-eden-bio-vignol-edouard-f.jpg

A középpontban a legsűrűbb a beépítés, ekörül vannak az eredeti sikátorok, ahol házikók és növénnyel befuttatott homlokzatok állnak egymással szemben. A használt anyagok a környéken megszokottak, szegényesek. A kompozíció kontextuális patchworkként értelmezhető, előregyártott vörös cserepekből, faoszlopokból, cinkből, virágcserepekből, rézből, meszelt vakolatból és látszó nyersbetonból áll. A szűk sikátoroknak ebben a kis labirintusában nem szerettem volna előcsarnokot vagy liftet, hanem kis kertes városi házakat. Minden ablaknak konzolosan kinyúló párkánya van Ductal anyagból, melytől belülről vastagabbnak tűnik a fal, alkalmas virágcserepek elhelyezésére is, ami egy másik mániám…

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/437_8bqx67_francois%20(4)0015.jpg

A középső épület lágy hatású, mert zöld növényzet és kerti karók burkolják körbe. Az épület magassága a homlokzat mentén lelépcsőzik, hogy a lejtős terephez simuljon. Ez a forma a rendhagyó lépcsők rendszerével nagyon bonyolult kivitelezést eredményezett. A homlokzat elé ültetett lila akácok ezrei fognak ugyanennyi függőleges karón felkúszni, így a lépcsők és teraszok közötti faállványokat lassan belakják a növények.

eden-bio-by-edouard-francois-2-5-eden-bio-vignol-edouard-f.jpg

http://epiteszforum.hu/files/imagelist/800_c7wvkx_francois%20(4)0003.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: zöld lakóház edouard françois 200x

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr432850871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.