HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Vogézek tere (Place des Vosges)

2011.04.28. 10:00 gBal

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/5d/Paris_PlaceDesVosges_NordNordEst.JPG/220px-Paris_PlaceDesVosges_NordNordEst.JPGA place des Vosges szerencsére csaknem változatlan formában látható az ősi Marais-negyed szívében. Bár a korabeli elszámolásokben feltűnik néhány építész neve, maga a király gondolta ki a tervet, és személyesen irányította a munkát.

>> a térképünkön itt.

A 140 m oldalméretű négyzetes tér kialakítása 1607-ben kezdődött meg, a déli oldal közepén épült házal, amely a Király Pavilonja nevet kapta. Utána a Királyné Pavilonja következett a szemközti oldal középrészén. Ez a két épület magasabb a többinél, így hangsúlyos észak-déli tengely alakult ki. Néhány év alatt körben felépültek az arisztokraták és tehetősebb polgárok lakóházai. A király rendelkezésének megfelelően minden homlokzat közel azonos lett, csak a magastetők ritmusa árulja el, hogy az egységes, összefüggő térfalak önálló, négytengelyes épületekből állnak.

http://www.viaje.info/wp-content/uploads/2011/04/Place-des-Vosges.jpg

1612-ben az építtető király fia és utódja XIII. Lajos avatta fel, és 1639-ben az ő lovasszobrát állították fel középen. Ezzel vette kezdetét a francia Place Royale-ok sora. A homokkal borított, nagy térségen kocsiversenyek, lovasjátékok és hasonló mulatságok zajlottak. A XVIII. század vége felé parkosították, majd néhány évtizeddel később lebontották a nyitott sarokkal átellenes épületet.

Ma a park fái miatt nem látható a teljes együttes, de a térfalak önmagukban is érzékeltetik a jelentőségét. Nagyon szerencsésen egyesítették itt a az itáliai reneszánsz elveket a hazai és a flandriai hagyományokkal: az előbbiből a szabályosságot és az egyforma homlokzatokat vették át, az utóbbiakból pedig a szorosan összeépített céh- és polgárházak szokását (Arras, Antwerpen).

http://www.euratlas.com/Atlas/paris/place_des_vosges.jpg

Az intim hangulatú, zárt tér már építése közben hatott, elsősorban a charleville-i tér kialakítására. Elkészülte után főleg az angol reneszánsz városépítészetben érezhető a befolyása (London, Covent Garden).

B. Szűcs Margit: Az építészet története – Újkor; Reneszánsz. (215-216. oldal)

http://photos.igougo.com/images/p151451-Paris-Place_des_Vosges.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: köztér reneszánsz városterv

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr362842321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.