HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

American Center

2011.05.07. 11:00 gBal

ImageFrank O. Gehry, 1994
51 rue de Bercy, Paris

A Galinsky.com cikke:

Az American Center létesítéséről, Gehry merész geometriájú épületének megépítéséről a nyolcvanas évek közepén született döntés már a kezdetekkor sokak kritikáját váltotta ki. A szkeptikusok egy kulturális, oktatási és művészeti közont esetében a $41 milliós bekerülési költséget tartották túlzónak. A vezetés mindenesetre megreszkírozta az építést, remélve hogy az új, határozott karakterű épület vonzóvá válik nemcsak a látogatók, de a lehetséges támogatók körében is.

>> a térképünkön itt.

Image

Az élet máshogy alakult: a hatalmas fenntartási költségek és a kölcsönök kamatai arra kényszerítették a vezetést, hogy 1996-ban, mindössze 19 hónappal a nyitás után bezárják az épületet. Az épület azóta üresen áll, bár a Kulturális Minisztérium szeretne mozit, színházat és filmes könyvtárat létrehozni a házban.


Gehry Amerikai központja új esélyt kap az életre

Architectural Record, 2005;

http://hg.hu/upload/images/larges/000/047/116/p%C3%A1rizs_b.jpg

2005 júniusában két francia filme könyvtás (a Cinémathèque française és a Bibliothèque du Film) költözött az egykori Amerikai Központ épületébe.

A Gehry-tervezte épületben korábban nyelvi, tánc, zenei és színházi kurzusokat tartottak az amerikai kísérleti művészet népszerűsítésére, az új funkció miatt a belsőt most a párizsi Atelier de l’île alakította át $40 millióért. A pályázaton elnyert átalakítási munka a belső közlekedés átalakítására, új szintek kialakítására és három új moziterem kialakítására fókuszált. Bár a munka megkezdése előtt az eredeti tervezővel is konzultáltak, Gehry szerint az átalakítás nem tartotta tiszteletben (?...) az eredeti épületet.


további:

Szólj hozzá!

Címkék: kulturális 90es évek

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr862853243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.