HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

La Grande Arche (1989) [U. E.]

2011.05.07. 16:30 gBal

http://www.parizs.eoldal.hu/img/original/61/grande-arche-2.jpgJohann Otto von Spreckelsen, 1989
La Défense
A híres Diadalív modern ellenlábasaként von Spreckelsen hatal­mas, absztrakt kapuja zárja le a Concorde tértől a Champs Elysée-n és az Etoile-on át a Défense-városnegyedig tartó hő­si tengelyt, roppant irodahegynek, vállalati székhelynek adva helyet Párizs nyugati részén. E vizuálisan csendes alkotás lépcső­sorától indulva szemünket a Diadalív látványa ragadja meg. A Grande Arche tetejéről, ahová a szabadban száguldó lifttel jut­hatunk fel, döbbenetes kilátás nyílik a városra.


találás U. Erzsébet, forrás: Glancey, Jonathan: A 20. század építészete


>> a térképünkön itt.

http://www.boreally.org/photographies/tourisme/defense-grande-arche-fisheye-hdr.jpg

A Wikipédia cikke:

Johann Otto von Spreckelsen (1929–1987) nyerte az 1982-es pályázatot, amivel a Arc de Triomphe humanista ellentétpárját kívánták megalkotni. Az építkezés 1985-ben kezdődött, Spreckelsen aztán 1986-ban kiszállt a munkálatokból és minden felelősséget munkatársára, Paul Andreu-ra hárított. Az építkezés 1989-ben fejeződött be.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Hypercube.svg/180px-Hypercube.svg.pngAz Arche egy majdnem tökéletes kocka: (szélesség: 108m, magasság: 110m, mélység: 112m), sokak szerint a négydimenziós hiperkocka – a háromdimenziós világunkba vetítve. Az előfeszített vasbeton szerkezet üveg és carrarai márvány burkolatot kapott.

http://rencontres.cap-com.org/files/images/marchespublics/Grande%20Arche.jpg

Az Arche-ot 1989 júliusában, a Francia Forradalom kétszázadik évfordulóján avatták fel. Az épület egy régi történelmi tengelyt folytat, de attól 6.33°-kal elfordul. Az elfordulás oka nagyrészt technikai: a metró, a HÉV, és az autóút is az épület alatt megy át, az alapozást csak ezzel a szögtöréssel lehetett megvalósítani. Ez az elfordulás építészeti szempontból ugyanakkor a mű mélységét erősíti, ezzel együtt kapcsolatot jelent a tengely másik végén a Louvre kis elfordulásával is.

Érdekes, hogy ez az elfordulás egy másodlagos tengelyt is kijelöl Párizs két legmagasabb épületével, az Eiffel toronnyal és a Montparnasse toronnyal.

http://data.greatbuildings.com/gbc/images/cid_aj3159_b.jpg

http://www.demenageonslelysee.fr/images/bureauxGa.png

Az Arche két függőleges szárnyában kormányzati hivatalok vannak, a tetőn kiállítótér, ide a középső látványliftek visznek fel. (Egy baleset után [2010 április - lezuhant az egyik fülke?...] az épület tulajdonosa bezárta a fenti számítógépmúzeumot, az éttermet és a kilátóteraszt. A tető most is elérhető, de csak a két függőleges szárny liftjein keresztül – turisták nem látogathatják).

Szólj hozzá!

Címkék: iroda 80as évek grands travaux la defense

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr142884969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.