HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Madeleine templom (1845)

2011.05.10. 16:00 gBal

http://www.sacred-destinations.com/france/images/paris/madeleine/resized/ext-cc-emilio-del-prado.jpgI. Napóleon 1806-ban a jénai csata után győzelmi templomot építtet hadserege számára, az ehhez szükséges tervek elkészítéséhez Pierre Alexandre Vignon kapott megbízást. Párizsban a francia forradalom idején befejezetlenül maradt Madeleine-templomot kellett felépítenie, amelyen már Contant d’Ivry (1698-1777), majd Guillaume Couture dolgozott. Vignon görög minta szerint tervezett, ötvenkét, egyenként 20 méter magas korinthoszi oszlop övezi a templomot.

>> a térképünkön itt.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/64/La_Madeleine_%28alrededor_de_1911%29.jpg

A templom felszentelésére talán csak 1845-ben került sor, de már építése idején is templomnak tekintették. (Korábban, a tervezésekor merült fel, hogy az épületből parlament vagy bank is lehetne.)

Érdekes és meglepő, hogy a klasszikus mintára készült homlokzatok egy egészen más típusú, kupolák sorolásából álló belsőt takarnak.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b7/La_madeleine_paris_interior.jpg

A Madeleine bronzkapuját a Tíz parancsolatot ábrázoló domborművek díszítik, melyek Henri de Triqueti alkotásai. A gazdagon díszített márvány és arany dekorációjú templombelsőben a kupola freskója Jules Claude Ziegler alkotása.

(szöveg: nagyrészt Wikipédia)

Szólj hozzá!

Címkék: szakrális klasszicizmus 19század

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr472887508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.