HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Le Corbusier: Villa La Roche

2011.06.02. 23:00 mB

Le Corbusier and Pierre Jeanneret 1925
10 square du Docteur-Blanche

Az épület az építész Párizsban a 20-as években épített számos házainak egyike (ennek a sornak a betetőzése a híres Villa Savoye).

>>> a térképünkön itt.


képek (részint): Ártium, 2008, fotó: Glázer Attila; szöveg (főleg) galinsky.com;

http://en.wikiarquitectura.com/images/1/18/Maison_Roche_Maqueta.jpg

A Villa La Roche Le Corbusier új építészeti irányvonalának tökéletes példája, egy svájci bankár és avantgarde műgyűjtő részére készült kétlakásos ház. Az egész épület művészeti galériának tekinthető, egy „építészeti promenádnak” – a gondolatot Le Corbusier 1911-es Akropoliszi látogatása ihlette, ahogy majd negyven évvel később Carpenter Center for the Visual Arts épületét is (USA).

http://en.wikiarquitectura.com/images/7/75/Maison_Roche_Plantas.jpg

Charles Jenks szavaival:

Nyílik az ajtó, átmegyünk egy híd alatt, és a feszes tér felfelé és kis, titokzatosan megvilágított légtereken keresztül robban ki. Átmegyünk a három szit magas téren, körülöttünk purista festmények, és mintha most az egyiken most átsétálnánk, aztán egy lépcsőn balra, hogy a fényprizmákat aztán a teraszról szemléjük…

Visszatartott lélegzettel fordulunk meg, elérünk a csúcsponthoz a La Roche íves galériájához… Barna rámpa vezet balról a La Roche fészkébe, a felülvilágított könyvtárba. Utánozhatatlan térélmény, Le Corbusiert sokáig foglalkoztató központi gondolat.

Simon Glynn 2002

Az épület megközelítése:

A Villa La Roche néhány évvel ezelőtt teljes felújításon esett át, most eredeti állapotában, élénk fehér színeivel és kékeivel, vöröseivel és feketéivel.

A villa szabadon látogatható, a Le Corbusier alapítvány működteti, a székhelyük a szomszédos Villa Jeanneretben található. A nyitvatartásról: +33 1 42 88 41 53 vagy www.fondationlecorbusier.asso.fr.

Opening hours (visits)
Monday : 13h30 - 18h
Tuesday, Wednesday, Thursday : 10h00 - 18h00
Friday, Saturday : 10h00 - 17h00
(Booking essential for groups)
Phone : 01.42.88.75.72

A ház egy tízperces sétára található a )-es metró Jasmin állomásától, onnan a rue Jasminon (délnyugati irányban) végig, aztán jobbra a rue Raffaelon, majd újra jobbra a rue du Docteur Blanche-on. A Square du Docteur-Blance egy vaskapuk határolta magán tér, a végén a Villa La Roche.

Szólj hozzá!

Címkék: lakóház modernizmus le corbusier

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr872952875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.