HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Szajnaparti séta [GyGy]

2011.06.16. 20:00 mB

Gyetvai Györgyi küldte nekünk (korábbi küldései mellett) ezt a sétajavasalatot egy útleírással. Köszönjük!

Ez gyalog kb egy órás út. Csatolva küldök egy térképet meg leírást. Én már többször végiggyalogoltam ezen az útvonalon, lenyűgöző. Az iroda ablakai, ahol dolgoztam a Place des Victoires-re néz és a Palais Royalba mentünk ki néha ebédszünetben, onnan ismerem ezt a részt.

1. Place des Victoires

Kör alakú tér, közepén XIV. Lajos lovas szobrával. A teret azonos stílusú és magasságú épületek veszik körbe.

2. Palais Royale

A Palais Royal-t Richelieu bíboros építtette, aki 1624-től Franciaország miniszterelnöke volt. Halála után a palota az államé lett. Ebben az épületben nőtt fel a későbbi Napkirály, XIV. Lajos. A 18. században Orléans hercegei költöztek a palotába, akik a szerencsejáték és prostitúció fellegvárává tették azt. Lajos Fülöp pénzszerzés céljából üzleteket építtetett a palota köré, majd ezeket borsos áron bérbe adta.
Ma a Palais Royal a Kultuszminisztérium székhelye. Központi udvarában 250 fekete-fehér csíkos oszlopcsonk áll, az árkádok alatt pedig boltok sorakoznak, melyek érmét, ólomkatonát, antik tárgyakat kínálnak. DNy-i oldalán fekszik a Théâtre français.

A Palais Royale-nak 3 belső udvara van:

1.) Park, közepén szökőkúttal. Népszerű a környéken dolgozó emberek illetve a turisták körében is. Sokan kiülnek ide ebédelni és élvezni a napsütést. (Mi is itt ebédeltünk néha a kollégákkal. Egyszer láttunk itt egy nőt kétrészes fürdőruhában napozni! Itt Párizs belvárosában!)

2.) Tükröződő fémgolyókkal díszített szökőkút:3.) Daniel Buren, francia művész 25 éve készült, 260 fekete-fehér márványoszlopból álló alkotása egyike azon alkotásoknak, melynél a modern művészet klasszicista építészeti környezetben jelenik meg.(később: 1989. I. M. Pei üvegpiramisa a Louvre udvarában) Megépültekor heves vitákat keltett, ma népszerű a mind a gyerekek mind a felnőttek körében. >> itt a Wikipédián!

Előtte parkolóként használták ezt a területet:

3. Pont Alexandre III

Párizsban 37 (!) híd ível át a romantikus Szajnán. Kiemelendő a Pont Alexandre III, Párizs legszebb hídja, melyet 1896-1900-ig, a párizsi világkiállításra építettek. A hídon csodálatos aranyborítású bronz szobrok találhatóak.

Az Eiffel- torony illetve a Grand Palais üvegkupolájának látványa a hídról:

4. Invalides

Az Invalidusok megépítését 1670-ben XIV. Lajos határozta el. Funkciója hadikórház volt, valamint, hogy otthont nyújtson a sérült, és hajléktalanná vált katonák számára. A 13 hektáros területet elfoglaló, több épületből álló komplexum a francia klasszicista építészet mesterművének számít. Eredeti funkciójában ma is működik, ezen kívül hadtörténeti múzeumnak ad helyet. A mellette található aranykupolás templomban nyugszik Bonaparte Napoleon, valamint fia, öccse, és bátyja, valamint számos francia háborús hős.

Plusz egy kép:

Az Arc de Triomphe és a Grand Arche a Concorde térről.

Szólj hozzá!

Címkék: köztér a város szajnapart

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr72987050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.