HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Pantheon [M. D.]

2011.06.22. 10:00 mB

File:Pantheon paris.jpgJacques-Germain Soufflot, 1790

A gyönyörű párizsi Panthéon a város kiemelkedő polgárainak méltó temetkezési helye, a neoklassziciszta építészet egy korai példája. A templom céljára emelt épületet a súlyos köszvényéből 1744-ben felgyógyuló XV. Lajos parancsára kezdték el építeni, és 1790-ben készült el. Az elképzelések szerint a Szt. Genovévának ajánlott templomnak a római Pantheonhoz kellett hasonlítani – innen a neve – de valójában a londoni Szt. Péter székesegyházra hasonlít.

>> a térképünkön itt.

A francia forradalom alatt az épületet a város nagyjainak tiszteletére mauzóleummá alakították át, de 1806-ban Napóleon visszaadta az egyháznak. Később újra világi épület lett, majd felszentelték és visszaadták az egyháznak, azután 1885-ben végleg középületként hasznosították.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Pantheon_wider_centered.jpg/600px-Pantheon_wider_centered.jpg

kupola: A Sir Christopher Wren által tervezett londoni Szent Pál-székesegyház és Invalidusok dómja által ihletett vasszerkezetű kupola három szintből áll. A tetején lévő keskeny résen csak minimális természetes fény szűrődik be,igazodva az épület komor rendeltetéséhez. Lépcső vezet fel közvetlenül a kupola alatt található galériákba, ahonnan csodás körpanoráma nyílik a városra. A galériák körüli oszlopok funkciója a díszítés mellett a kupola alátámasztása.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/82/Int%C3%A9rieur_du_Panth%C3%A9on.jpg/400px-Int%C3%A9rieur_du_Panth%C3%A9on.jpg

kripta: A kripta méreteinél fogva eltér a szokványos szűk és sötét templomi kriptáktól. Itt temették el az arra méltóknak tartott francia polgárokat.

Többek között Voltaire, Rousseau, Honoré Mirabeau, Marat, Victor Hugo, Émile Zola, Jean Moulin, Marie Curie (az egyetlen nő), René Descartes, Louis Braille and Soufflot,az építész.

Szent Genovéva freskók: A 19. századi festőművész, Puvis de Chavannes falfestményei a főhajó déli falán Párizs védőszentjének, Szent Genovévának a történetét mesélik el. A fáma szerint Genováva imái hatására menekült meg a város 451-ben Attila hun király csapatainak támadásaitól.

homlokzata: Az antik római építészet hatását őrző homlokzaton az oszlopcsarnok tetejét és a lapos domborműveket 22 korinthoszi oszlop tartja. A bejárat feletti domborműveken Franciaországot jelképező nőalak látható, aki babérkoszorúval illeti a nemzet nagyjait, úgy ahogy a görögök és a rómaiak is megtisztelték hőseiket.

http://www.pantheonparis.com/

nyitva naponta 10:00 - 18:00;

zárás előtt 45 perccel már nincs jegykiadás
0144321800
belépőjegy: 7,5E, 25 éven aluliaknak 4,8 E

minden órában van egy ingyenes körbevezetés a kupolába (Panni - még utánanézni)

 

Szólj hozzá!

Címkék: emlékmű szakrális 18század

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr632998004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.