HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

Andre Citroën Park - 1985-1994;

2011.07.08. 18:00 mB

Patrick Berger, Jean-Paul Viguier ép
Gilles Clément, Alain Provost tájép

A Szajna-part kereszttengelyeire szervezett nagy történeti kertek - a Tuileries, az Esplanade des' lnvalides, a Champ-de-Mars, a Trocadéro - sorát folytatja. Az utóbbi harminc évben a Parc la Vilette után a második legnagyobb újonnan létrehozott zöldfelület a városban. A területen 1982-ig Citroën-üzem működött, 24 ha-os területének újrahasznosítása révén a 13 ha parkon kívül megépült 2500 lakással a ZAC Citroën-Cevennes.


forrás: Benkő Melinda - Fonyódi Mariann: Glocal City / Kortárs európai városépítészet,
208. old.; szken B. Kriszti, beolvas: K. Benő, elolvas: mindenki.


BEÉPÍTÉS


Nagyobb térképre váltás

A park kompozíciója mértani elveken alapul: a hangsúlyos geometria a történeti parkelemek újraértelmezésére hivatott, a kompozíció szerkesztésében modern elemek keverednek a posztmodern térszervezési karakterrel. A központi rész két nagyméretű üvegházzal közrefogott finoman lejtős platóval indul az üres, vízzel határolt, teljesen sík, kiterjedt négyszögletes gyepfelülethez, majd széles burkolaton jut az autópálya alatt a folyóparthoz. Ezt a sík mezőt délről felemelt víztükör és mellette ritmusban elhelyezett betonépítmények (Nymphees), északra pedig sűrű növényzetű, feszesen szerkesztett, tematikusan kialakított, teraszos kertek kísérik (Jardin Seriels).

Az alapvetően ortogonálisán szerkesztett parkon diagonális út fut keresztül, amely a volt gyár területére korábban épített lakónegyedek közötti parkrészekbe visz (Jardin Noir, Jardin Blanc). Részletképzésében, anyaghasználatában ásványi táj jelenik meg növényi helyett, inkább építészeti jellegzetességgel (beton, üveg, tornyok, gránit nymphaea és a nagy csatorna). Az egyes kertek keményen lehatároltak, de bennük ezt a növények beültetésének különleges világa ellensúlyozza, a több mint 30 000 növényfaj pedig igazi kertépítészeti csemegét jelent.

Gyakran kritizálják amiatt, hogy kialakítása alapvetően szemlélődő, csendes tevékenységre teszi alkalmassá, ugyanakkor társadalmi eseményekre nem használható, csupán táji díszletként viselkedik. A középső nagy, üres zöldterületet nem tárják fel utak, a keskeny csatornával körülkerítetten elzárt szigetként működik, burkolt felületek, padok sem segítik a látogatók hosszabb időtöltését itt. Az átlósan keresztülvezetett út is - jellegéből fakadóan - leginkább mozgásra, továbbhaladásra késztet.

Parc André Citröen - A 35 hektáros park alig barátságosabb, mint a helyén korábban állt autógyár.

A hely teljesen kihalt, az öt látogatásunk során életet alig találtunk. Az egyetlen életet generáló hely a burkolatokból előtörő szökőkutaknál van – itt tábla figyelmezteti a gyerekeket, hogy „játszani tilos”. Az egész parkra a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” a jellemző.

A park egész területére az öncélú formák játéka a jellemző, amelyek ellenálnak mindennemű emberi használatnak – csak nézni lehet.

Soha nem mondanánk egy parkra hogy dózerolják le és kezdjék újra – hát most ezt mondjuk. Bizonyos, hogy fenntartani is iszonyú drága, hosszú távon így bármi más jobb és olcsóbb lenne.

(a kemény kritikát a hozzászólások alatta puhítják kicsit.)

Szólj hozzá!

Címkék: park 80as évek

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr613049078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.