HTML

Párizs, 2011

A Középülettervezési Tanszék nyári tanulmányútja, 2011

Linkblog

Párizs 2011

A Középülettervezési Tanszék 2011-es nyári tanulmányútja.

Párizs 2011

Támogatóink:
- BME Középülettervezési Tanszék;
- A Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány;
- Az Épülettervezés Oktatásáért Alapítvány;

Friss hozzászólások

Címkék

18század (1) 19század (9) 200x (18) 201x (34) 30as évek (1) 50es évek (4) 60as évek (1) 70es évek (2) 80as évek (14) 90es évek (11) a város (14) barokk (3) belső (1) bicikli (4) chartier corbasson (2) christian de portzamparc (5) claude constantini (2) csoportkép2011 (4) diákszálló (2) dili (10) ecdm (2) edouard françois (4) együttműködés (6) eiffel (5) élményeink (9) emlékmű (3) építészet (3) esemény (2) étterem (2) film (20) fotó (3) gasztro (1) gótika (4) grands travaux (11) haussmann (3) herzog demeuron (2) híd (2) hotel (2) ideiglenes (1) infrastruktúra (3) ipari (4) iroda (8) irodalom (4) iskola (4) jakob macfarlane (2) játszótér (2) jean nouvel (7) képzőművészet (4) kereskedelem (3) kiállítás (5) kikapcsolódás (1) klasszicizmus (2) közlekedés (13) köztér (15) kritika (1) kulturális (21) lakóház (35) lan architecture (1) la defense (11) la villette (5) le corbusier (12) louvre (4) magyar kapcs (3) mivagyunk (4) modernizmus (16) montmartre (2) múzeum (9) nempárizs (6) ókor (3) olvasnivalók (2) párizs 2011 (14) park (10) posztmodern (6) rejtvény (3) reneszánsz (1) renzo piano (2) revitalizáció (6) richard rogers (1) sport (4) szajnapart (1) szakrális (12) szerkezet (1) színház (1) tárgykultúra (2) térképek (3) terv (9) tipográfia (1) torony (4) történet (7) tudomány (1) újkor (3) utazás szállás (3) utca (1) útifüzet (1) utópia (1) városterv (10) videó (5) világkiállítás (4) víz (1) zaha hadid (2) zene (14) zöld (13) Címkefelhő

A La Villette tematikus kertjei [L. D.]

2011.07.12. 19:19 mB

Természeti és épített, növények és kőzetek: a La Villette park a természetközeliséggel és modernitással átitatott építészeti sétára hív. A park területén 12 - sokszor meglepő - tematikus park várja az érdeklődőket.

>> a térképünkön itt.


forrás: ez meg ez; fordítés: L. D.


 


Gyermeki félelmek kertje
Terv : Bernard Tschumi

A gyermeki félelmek kertje távoli emlékeket ébreszt a látogatóban miközben egy titokzatos szúrós luc és nyírfa erdőn kell átkelnie kísérteties zene kíséretében.


A sárkány kertje
Terv : François Ghys et Bernard Tschumi

A sárkány egy gyermekeknek szánt, 80 m hosszú acél installáció, amely nyelve egy hatalmas tobogánt formáz.


Dűnék és szelek kertje
Terv : Isabelle Devin et Catherine Rannou

A dűnék és szelek kertjének tengerpartot idéző dekorációjában szélkerekek, mobil fátyol falak, csónaktestek, légpárnák (??) csábítják a 13 év alattiakat nyarat idéző játékokra.

minden nap 10-től este 8ig.


Szigetek kertje

Terv : Bernard Tschumi

Át kell kelni az Ourcq csatornán, hogy elérjük a szigetek kertjét, ahol fekete és fehér márvánnyal kövezett utak vezetnek erdős dobocskák között. A kert szívében vékony vízréteg borította gránit veri vissza az ég táncoló fényét a lombok között.


Szőlőlugasok kertje
Terv : Gilles Vexlard, Latitudes Nord

A Szőlőlugasok kertjének 8 lépcsőzetesen kialakított teraszán 90 kicsi szökőkút duruzsol a szőlőtövek és a kúszónövények között.
Jean-Max Albert 7 bronz szobrot készített a ballusztádra, ami ma az együttesen dominál. Ezen tekintetirányítók mindegyike egy képkivágást javasol a tájból.
 


Egyensúlyok kertje
Terv : Bernard Tschumi

A kertet változó színeinek láttán akár az érzékelések kertjének is nevezhetnének, ahol fémsárkányrepülők, mint hatalmas madarak lettek a környezetben elhelyezve.


Árnyékok kertje
Terv : Ursula Kurz

A legkésőbb épült la Villette kert könnyen felismerhető fekete-fehér márvány burkolatáról. A hatalmas fák hűs árnyékot nyújtanak a látogatónak. A burkolatstruktúra alkotta mintához mintegy 50 pad igazodik.


Tükrök kertje
Terv : Bernard Tschumi

A kert 1670 m2-én erdei fenyők, juharfák és mindegy 30 felállított monolit beton tömb osztozik. A tömbök közül 28 több mint 2 m magas és polírozott rozsdamentes acél borítású. Ez utóbbiak tükörként működnek. Valóság és reflexió határa elmosódni látszik, ahogy haladunk ezen a valószerűtlen tájon.


Bambuszok kertje
Terv : Alexandre ChemetoffEz a 3000 m2-en húzódó bambuszültetvény Franciaország második gyűjteménye. (a közel 30-ból). Egy kis vízesésekkel övezett lépcső vezet le a bambuszok kertjébe, amely a Parc de la Villette többi részénél 6 méterrel alacsonyabban fekszik. A széltől és zajtól óvott békés kert akár egy zen kert is lehetne. A fák levelei arany és sötétzöld színekben pompáznak, míg a fatörzsek hol világosak, hol feketések. Erre reagálva, Daniel Buren nagy kavicsokból fekete fehér sávokat alakított ki a talajon. A Bernhard Leiter által megálmodott hatalmas beton henger mentén sávokban folyik a mindenütt jelenlévő víz. A henger falai érdekes elektroakusztikus zenét bocsátanak ki.


L'Artère – Rajzok kertje
Terv : Fabrice Hyber

A la Villette park kellős közepén található a Rajzok kertje, amely a Sidaction (egy francia szervezet, amely célkitűzése az AIDS elleni harc) kezdeményezésével jött létre. Anti-emlékmű, nyitott az életre és a fejlődésre, tiszteletadás mindazok részére, akik harcoltak és még harcolnak az AIDS ellen. Mindemellett oktatás és megelőzés helye kíván lenni. A mű 16 000 kerámialapból ál, ezeken kap helyet a közel 10 000 rajz.


A kötéltánc kertje
Terv : Bernard Tschumi

A kötéltánc kertje tornaszereinek, mozgás és egyensúlyi játékainak köszönheti nevét. Itt található a titkos beszélgetések színháza is. Ez a két, egymástól több méterre található kupola lehetővé teszi a benne tartózkodók számára, hogy halkan beszélgethessenek egymással.


Múlandó kertek
Terv : Dave Collaud, Olivier Tranchard, Etienne Bertrand

A régi vágóhíd helyén pedagógiai céllal épültek a ökologikus kertek.


La Villette éjszaka

A világítás kihangsúlyozza a kertek építészeti sziluettjét, a színes fények kísérteties hangulatot hoznak létre. A földön és az épületek élein futó fények vezetik át a parkon az éjszakai látogatót. Mindenképp látogasson el este a Szigetek kertébe, az Árnyékok kertjébe és az Egyensúlyok kertjébe, amelyek világítása már a tervezéskor nagy hangsúlyt kapott.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld park la villette

A bejegyzés trackback címe:

https://paris2011.blog.hu/api/trackback/id/tr363058415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.